Stichting Palm Music Foundation

NIEUWSBRIEF

Het orkest van Gelderland en Overijssel (Phion) geeft in januari 2024 een zestal Nieuwjaarconcerten met een Caraïbische swing. Deze vinden plaats op respectievelijk 5 januari (Zutphen), 6 januari (Arnhem), 7 januari (Enschede), 9 januari (Doetinchem), 11 januari (Zwolle) en 14 januari (Nijmegen). Er zullen o.a. composities van Curaçaose componisten zoals Jan Gerard Palm (Mi Pikete), Jacobo Palm (Tierna Sonrisa en Que me importa), Edgar Palm (Tumba Cocktail), Wim Statius Muller (Nostalgia) en Chin Behilia (een medley) worden uitgevoerd. Verdere details over deze concerten zijn terug te vinden in het programmaboekje


De Palm Music Foundation heeft op zondag 24 september een druk bezocht concert georganiseerd met klassieke salonmuziek uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Dit concert vond plaats in de Amstelkerk in Amsterdam. Vóór de pauze speelden Ilja Huang (piano), Inge Laurijssens (viool) en Mariëtte Landheer (cello) schitterende pianotrio's uit Argentinië, Suriname, Curaçao en Cuba. En na de pauze vertolkte het Martina-trio, bestaande uit Jorge Martina (tenor), Juliana Martina (mezzosopraan) en Jaime Martina (piano) prachtige liederen uit Argentinië, Curaçao, Puerto Rico en Cuba. Ab Nieuwdorp, bekend als presentator van het radioprogramma "De Klassieken" bij NPO Klassiek vervulde de rol van moderator tijdens het concert. In de Curaçaose media is ruim aandacht besteed aan dit concert. Op maandag 25 september verscheen een bladvullend artikel met foto's in het dagblad Amigoe en op dinsdag 26 september ook een publikatie in het Antilliaans Dagblad.


De Palm Music Foundation heeft op 9 en 10 juni 2023 in samenwerking met de Curaçao Art Circle een drietal concerten georganiseerd met op het programma klassieke piano- en kamermuziek uit Curaçao.
In de Curaçaose media is zowel vooraf als achteraf ruim aandacht besteed aan deze concerten. Voorpublicaties verschenen o.a. op 29 mei in het dagblad "Amigoe" en op 2 juni in het Antilliaans Dagblad. En op maandag 12 juni verscheen op de voorpagina van het dagblad Amigoe een recensie van Annette Statius Muller over het in het Gouvernementspaleis uitgevoerde concert. Op woensdag 14 juni verscheen in het Antilliaans Dagblad een publicatie over het jeugdconcert dat ook plaats vond in het Gouvernementspaleis.


In het Antilliaans Dagblad van 14 oktober 2022 verscheen een uitgebreide recensie over het door de Palm Music Foundation georganiseerde concert met Curaçaose symfonische orkestwerken. Dit concert vond plaats in De Duif in Amsterdam op zondagmiddag 9 oktober 2022.


Het Dagblad de Amigoe op Curaçao heeft uitgebreid aandacht besteed aan het door de Palm Music Foundation voor 9 oktober 2022 in De Duif in Amsterdam geplande concert. Het programma van dit concert bestaat uit Curaçaose orkestwerken uit de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw. Naast het Twents Jeugd Symfonie Orkest onder leiding van dirigent Carl Wittrock, treedt ook een Curaçaos ensemble op bestaande uit Harold Martina Martinez (piano), Elisa Alvarez (kuarta), Aty de Windt (bas) en André Groen (percussie). Het artikel in de Amigoe verscheen op 5 oktober 2022.


Curaçaose muziek in Heldelberg in Duitsland.

Op zondag 3 juli 2022 heeft er een concert plaatsgevonden in de synagoge in Heidelberg in Duitsland met op het programma liederen die in de 19e eeuw door Curaçaose componisten werden geschreven voor diensten in de synagoge op Curaçao. Naast deze liederen werden ook niet synagoge gerelateerde Curaçaose muziekstukken uitgevoerd van Jan Gerard Palm (1831-1906), Jacobo Palm (1887-1982) en Rudolf Palm (1880-1950). Het initiatief en de directie was in handen van Christian Kabitz, onder andere koordirigent van het Bachkoor in Heidelberg en het Caeciliakoor in Frankfurt. In het Antilliaans Dagblad verscheen op 7 juli 2022 een verslag over dit concert.


Concert op 3 juli 2022 in synagoge in Heidelberg in Duitsland met Curaçaose composities

Op zondag 3 juli 2022 vindt er een concert plaats in de synagoge in Heidelberg in Duitsland met op het programma liederen die in de 19e eeuw door de Curaçaose componisten Jan Gerard Palm (1831-1906), Christiaan Alardus Ulder (1843-1895) en Mordechai Capriles (1834-1908) werden geschreven voor diensten in de synagoge op Curaçao. Naast liederen die geschreven werden voor diensten in de synagoge, zullen ook profane liederen van Curaçaose componisten zoals Jules Blasini (1847-1887), Jacobo Palm (1887-1982) en Rudolf Palm (1880-1950) worden uitgevoerd. De uitvoering van het concert is in handen van koordirigent Christian Kabitz en sopraan en rabbi Birgit Klein.


Partituren van de Curaçaose componist Christiaan Ulder (1843-1895) "herontdekt"

Bij het doorzoeken van het oude archief van de synagoge op Curaçao zijn in juni 2022 een 19-tal composities van Christiaan Ulder "herontdekt" door Joop Halman, voorzitter van de Palm Music Foundation. Het gaat om liederen die Chistiaan Ulder componeerde voor diensten in de synagoge. Na de installatie in 1873 van het Flaes en Brünjes orgel in de Snoa, werd Ulder daar de eerste organist. Hij bleef dit tot aan zijn overlijden in 1895. De Palm Music Foundation is voornemens om in 2022 en muziekbundel uit te geven met de bewaard gebleven composities van Chritiaan Ulder.


Hommageconcert voor Edgar Palm op 5 juni 2022 op Curaçao

Op 5 juni 2022 heeft er hommageconcert voor Edgar Palm plaatsgevonden op Curaçao. De aanleiding was de uitgifte van een muziekbundel met composities van Edgar Palm (1905-1998). Aan het hommageconcert speelden vijf pianisten (Aemil Palm, Linmarvin Martina, Ilja Huang, Esther Cheri en Norman Moron) composities van Edgar Palm. Daarnaast speelde het ensemble van de muziekschool, de Akademia di Músika Edgar Palm, een door Edgar Palm aan Edsel Provence opgedragen wals "La Akademia". Edsel Provence is jarenlang directeur geweest van de muziekschool op Curaçao. Joop Halman gaf tijdens het hommageconcert een toelichting over het leven en werk van Edgar Palm. Bij de afsluiting van het hommageconcert kreeg de gouverneur van Curaçao, Mw. Lucille George-Wout als eerste een exemplaar uitgereikt van de muziekbundel. In de media op Curaçao werd veel aandacht besteed aan het concert en de muziekbundel met partituren van Edgar Palm


In het Antilliaans Dagblad is op zaterdag 9 oktober 2021 een uitgebreid artikel verschenen over de recent op intiatief van de Palm Music Foundation uitgebrachte CD "Ne m'oubliez pas! Classical piano and chamber music from Curaçao".


Op initiatief van de Palm Music Foundation is op 17 juli 2021 een unieke CD " Ne m'oubliez pas! Classical piano and chamber music from Curaçao" uitgebracht. Deze CD met ook een begeleidend muziekboekje bevat schitterende muziek voor piano en voor piano en viool van de Curaçaose componisten Jan Gerard Palm (1831-1906), Jules Blasini (1847-1887), Joseph Sickman Corsen (1853-1911) en Miguel Senior (1877-1975). De uitvoerende musici op de CD zijn de pianiste Ketevan Sharumashvili en de violist Jeroen Dupont. Beide bijzonder getalenteerde musici hebben diverse eerste prijzen gewonnen op internationale muziekconcoursen. De virtuoze werken op deze CD worden door hen met buitengewoon elan uitgevoerd.
Geïnteresseerden in Nederland kunnen de CD bestellen door het overmaken van 18,60 euro (15 euro voor de CD en 3,60 euro aan verzendkosten) naar rekeningnummer NL58INGB0005384222 van de ING Bank ten name van de stichting Palm Music Foundation te Hilversum, onder vermelding van "CD Classical piano & chamber music" Vergeet niet om ook het adres te vermelden waar u de CD bezorgd wilt hebben!

Het Antilliaans Dagblad van 30 juli 2021 publiceerde een artikel over de nieuwe CD "Ne m'oubliez pas! Classical piano and chamber music from Curaçao"

. Ne m'oubliez pas! Classical piano and chamber music from Curaçao.


Van het trio Nos Otrobanda bestaande uit Jazz pianist Michiel Braam, percussionist André Groen en bassist Aty de Wint, verscheen in 2016 de gelijknamige CD "Nos Otrobanda". Deze CD is geïnspireerd op de pianovertolkingen van de Curaçaose pianist Edgar Palm (1905-1998). Door het trio Nos Otrobanda is nu een muziekbundel uitgebracht met naast de "leadsheets" van de muziekstukken die op de CD staan, ook "leadsheets" van diverse andere Antilliaanse composities. De muziekbundel is te bestellen via de webshop van Michiel Braam (kosten 9,95 euro).


In het Antilliaans Dagblad van 14 januari 2020 is een recensie verschenen over de door ons op 11 januari 2020 georganiseerde hommage concert voor de musicus en componist Edgar Palm.


In het Antilliaans Dagblad van dinsdag 9 juli is er een recensie verschenen over ons zomeravondconcert van zaterdag 6 juli 2019.


Op verzoek van de vereniging Circulo Cervantes in Maastricht zal Joop Halman, voorzitter van de Palm Music Foundation, op vrijdag 15 maart 2019 een lezing met muzikale illustraties geven over de muziek die gecomponeerd is door leden van de familie Palm. De lezing zal plaatsvinden om 20.00h in het Förtsje, Ebenistendreef 104 te Maastricht.


Op 8 april 2019 geeft het pianoduo Stefan Blaak en Martijn Blaak een (Zuid)Amerikaans-Caraïbisch concert voor twee piano's in het Theater Junushof in Wageningen. Op het programma dat georganiseerd wordt door de stichting Kamermuziek Wageningen, staan o.a. werken van de Curaçaose componisten Robert Rojer (Barbulètè en Cri de Coeur), Jacobo Palm (suite met Corazon en la Mano en La Tristeza de la Soledad) en Wim Statius Muller (Avila Beach).
Voor meer informatie zie: Pianoduo Blaak bij Kamermuziek Wageningen in Junushoff


Op 29 december 2018 en 6 januari 2019 geven Ilja Huang (piano), Inge Laurijssens (viool), Thijs Haalstra (zang en viool) en Eleanne Haalstra in Elburg een concert "Van Bach tot Palm" aan het muziekgebouw de Wei in Elburg. Op het programma staan o.a. werken van de Curaçaose componisten Jan Gerard Palm, Rudolf Palm, Jacobo Palm en Jacobo Conrad.

Ilja Huang studeerde piano aan het conservatorium in Enschede en is al vele jaren een belangrijke motor voor de uitvoering van klassieke concerten op Curaçao. Inge Laurijssens studeerde viool aan het conservatorium bij Emmy Verheij. Zij is concertmeester van het Delfts Symfonie Orkest. Naast uitvoerend musicus is zij ook juriste. Gedurende een aantal jaren is zij als rechter verbonden geweest bij de rechtbank op Curaçao.


Op 15 en 16 juni 2018 treedt het trio Nos Otrobanda bestaande uit Michiel Braam (piano), Aty de Windt (contrabas) en André Groen (percussie) op in de Fortkerk op Curaçao. Op het programma staan composities van de leden van de familie Palm.
Pianist en componist Michiel Braam is hoofd van de afdeling Jazz & Pop aan het Artez conservatorium in Arnhem. Hij behoort tot de meest virtuoze jazz pianisten in Nederland. In 1997 kreeg hij o.a. de "VPRO-Boy Edgar" award, dat is de belangrijkste jazzprijs in Nederland. p Een aantal jaren terug kreeg Michiel Braam van een vriend een cassettebandje cadeau met Antilliaanse muziek gespeeld door Edgar Palm. Hij werd gelijk door deze muziek geïntrigeerd en geinspireerd en het heeft bij hem geleid tot het vormen van het trio "Nos Otrobanda" met Aty de Windt en André Groen. Afgelopen jaar heeft het trio ook een CD met de gelijknamige naam als dat van het trio uitgebracht.


De Stichting Palm Music Foundation heeft de bibliotheek van de University of Curaçao enige tijd terug aangeboden dat ze kunnen beschikken over de digitale collectie van onze partituren.
De UoC heeft inmiddels drie muziekbundels geplaatst op de "Dutch Caribbean Digital Platform" (i.e. de muziekbundel Ban Kanta, de muziekbundel Notas y Letras en de muziekbundel van Robert Rojer). De collectie kan vanaf de website niet alleen worden ingezien, maar desgewenst kunen ook partituren worden gedownload.
Op de website: DCDP Home - All Collection Groups hebben ze de Palm Music Foundation geplaatst als partner. Als je op deze website helemaal naar beneden scrolt, zie je ons staan, samen met de andere partners. Andere partnerorganisaties zijn: de Universiteit van Leiden, de "Jaap van Soest data collection", de stichting NAAM en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Je kunt direct naar onze collectie toe via de volgende link: dcdp.uoc.cw/palm_collection.


Op verzoek van de afdeling Den Haag van de Orde van den Prince zal Joop Halman, voorzitter van de Palm Music Foundation, op woensdag 6 December een lezing met muzikale illustraties geven over de muziek die gecomponeerd is door leden van de familie Palm. De lezing zal plaatsvinden in het restaurant Berlage gelegen bij het gemeentemuseum van den Haag.


Op maandag 23 oktober 2017 is er in het Antilliaans Dagblad een recensie verschenen van ons concert voor 2 piano's van zaterdag 14 oktober 2017.


In het Antilliaans Dablad van afgelopen donderdag 12 oktober is een vooraankondiging verschenen van ons concert op 14 oktober 2017.


Op zaterdagavond 14 oktober 2017 organiseert de Palm Music Foundation een uniek concert voor 2 piano's. Uitvoerende pianisten zijn het bekende pianoduo Martijn en Stefan Blaak. De aanvangstijd van het concert is 20.00h, de inlooptijd is vanaf 19.30h

Op het programma staan een aantal unieke en schitterende composities voor twee piano's van Jacobo Palm (1887-1982), Robert Rojer (1939) en Wim Statius Muller (1930) uit Curaçao. Daarnaast zullen de broers Martijn en Stefan Blaak nog een aantal andere wervelende werken spelen van Carlos Guastavino (Las Niñas uit zijn "Tres Romances Argentinos"), Aaron Copland (danza de Jalisco), Darius Milhaud (o.a. zijn beroemde Brasileira), Maurice Ravel (La Valse), William Bolcom (Recuerdos) en Louis Moreau Gottschalk (The Banjo).

Kaartjes à 20 euro per kaartje kunnen worden besteld door overmaking van 20 euro per kaartje op rekeningnummer NL58 INGB000 5384222 van de ING bank, t.n.v. stichting Palm Music Foundation onder vermelding van "Concert Paleiskerk ".

Let wel: er zijn maar 120 zitplaatsen, het concert is daarom mogelijk snel uitverkocht!


Op zaterdagmiddag 1 juli 2017 is er een kinderballet-musical in het Concordiatheater in Enschede. Het script van de kinderballet-musical Een onvergetelijke reis is van Anita Laumann en de choreografie van Miranda den Butter. Tijdens de uitvoering zal o.a. ook gedanst worden op muziek van de Curaçaose componist Jan Gerard Palm (1831-1906).


Op zondagmiddag 8 januari 2017 vindt er op initiatief van de Palm Music Foundation een concert met pianist Marcel Worms plaats in het Concordiatheater in Enschede. De aanvangstijd van het concert is 16.00h.
Op het programma staan sprankelende Caribische dansen voor piano met composities uit Cuba (Ignacio Cervantes), Venezuela (Teresa Carreño), Brazilië (Francisco Mignone), Curaçao (o.a. Joseph Sickman Corsen, Wim Statius Muller en leden van de muzikale Palm dynastie: Jan Gerard Palm, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Albert Palm en Edgar Palm) en Aruba (Padu Lampe).
Pianist Marcel Worms gaf concerten in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en in het Midden- en Verre Oosten. Hij is goed bekend met het Latijns-Amerikaanse en Caribische repertoire. Zo verscheen van hem in 2002 een CD met tango's, in 2013 een CD met muziek van de Braziliaanse componist Francisco Mignone en in 2015 de CD "Danzas Caribeñas". De CD "Danzas Caribeñas" kwam na verschijnen al vrij snel in de Libris Top 10 van Klassieke Muziek.

Kaartjes à 15 euro per kaartje kunnen worden gekocht via de website van het Concordia Theater in Enschede.


Op zaterdagavond 26 November organiseert de Palm Music Foundation een benefietlezing met muzikale omlijsting in de Paleiskerk in Den Haag. Het onderwerp van de lezing betreft het unieke Curaçaose culturele weekblad "Notas y Letras", dat verscheen in de periode 1886-1888. Dichters, schrijvers en componisten uit Curaçao, Venezuela, Colombia, Santo Domingo en Puerto Rico publiceerden hun gedichten, novellen en composities in dit weekblad.

De lezing zal worden gegeven door Joop Halman, voorzitter van de Palm Music Foundation en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door de bekende sopraan Tania Kross en pianist Marcel Worms. De opbrengst van de benefietlezing met muzikale omlijsting is bestemd voor het jeugd leerorkest op Curaçao. Verdere details over tijdstip, toegangsprijs etc. zijn te vinden in de flyer.


Op 3 en 4 november 2016 organiseren het Cultureel Comité Fortkerk en de Curaçaose Kunstkring een tweetal concerten met de Italiaanse pianist en componist Julian Gargiulo en de Koreaanse celliste Chae-Won Hong. De concerten zullen plaatsvinden in respectievelijk de Fortkerk en het paleis van de Gouverneur in Fort Amsterdam op Curaçao.
Julian Gargiulo (1972) geeft wereldwijd pianorecitals, waaronder in de beroemde Carnegie Hall in New York. De 25-jarige Chae-Won Hong heeft dit jaar de prestigieuze "Getting to Carnegie Hall cello competition" gewonnen. Beide musici zullen composities uitvoeren van o.a. Chopin, Rachmaninoff, Bach, Debussy, Scarlatti, Satie, Rimsky Korsakov en Gargiulo en ook werk van de Curaçaose componist Jacobo Palm. Het werk van Jacobo Palm is door Julian Gargiulo speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerd voor uitvoering door cello en piano.


Op vrijdagavond 5 augustus 2016 spelen Randal Corsen (piano) en Jean Jacques Rojer (gitaar) in het Concertgebouw van Amsterdam. Deze twee musici volgen tijdens het concertprogramma "Raíces" hun muzikale genen terug in de tijd en gooien de toekomst open voor een belangrijke erfenis. In de traditie van beroemde duo's als Bill Evans en Jim Hall spelen ze op 5 augustus een avontuurlijk jazzprogramma.

Randal Corsen stamt af van de Curaçaose dichter en componist Joseph Sickman Corsen (1853-1911). Hij studeerde in 1995 cum laude af aan het conservatorium van de Fontys Hogeschool voor de kunsten. Corsen is o.a. de componist van de Curaçaose opera, "Katibu di shon" die in 2013 in première ging. Hij heeft voor zijn muzikale prestaties al diverse awards ontvangen, waaronder in 2004 de Edison Jazz Award en in 2013 de Boeli van Leeuwen Award. Als jazzpianist is Corsen te beluisteren op een groot aantal CD's. Daarnaast kwam in 2005 ook een CD uit waarop hij klassieke composities speelt van zijn betovergrootvader Joseph Sickman Corsen.

Jean Jacques Rojer is een telg uit de muzikale Palm familie. Hij is een zoon van de medicus-musicus-componist Robert Rojer (1939) en hij is een directe afstammeling van de Curaçaose componisten Jacobo Palm (1887-1982) en Jan Gerard (Gerry) Palm (1831-1906). Jean Jacques studeerde in 2003 cum laude af aan het koninklijk conservatorium in Den Haag. Hij heeft inmiddels een groot aantal concerten gegeven. Zo maakte hij in 2007 deel uit van het orkest van Paquito D' Rivera toen dit orkest in de beroemde Carnegie Hall in New York een uitvoering gaf. In 2012 kwam van Rojer een eerste solo CD "Le Trip" uit met eigen composities. Deze CD was een jaar lang wereldwijd te beluisteren tijdens vluchten met de KLM.

Voor kaartjes en verdere details, zie de website van het Concertgebouw.


Op zaterdag 7 mei vond in de Akademia di Músika op Curaçao een bijzonder geslaagd hommageconcert voor Albert Palm (1903-1958) plaats in een stampvolle muziekzaal. Een groot aantal musici speelden diverse van de composities van Albert Palm voor een bijzonder enthousiast publiek. Onder de musici de pianisten Robert Rojer, Enrico Henriquez, Esther Cheri en Randal Corsen, een orkest van de Akademia di Músika. Voorafgaande aan het concert in de muziekzaal speelde de Politieharmonie in de buitenlucht een tweetal door Albert Palm gecomponeerde feestmarsen. Na afloop van het concert werd een door de Palm Music Foundation uitgebracht muziekbundel met de partituren van Albert Palm overhandigd aan Irene Dick, de minister van Onderwijs Wetenschap, Cultuur & Sport en aan Stanley Palm een zoon van Albert Palm.


Op zaterdag 7 mei organiseert de Palm Music Foundation in samenwerking met het Cultureel Centrum Curaçao, een hommageconcert met composities van Albert Palm (1903-1958). Het concert vindt plaats in de "Akademia di Músika Edgar Palm" te Emmastad op Curaçao. De aanleiding is het uitbrengen door de Palm Music Foundation van een pianobundel met de composities van Albert Palm. Het hommageconcert begint met een bijdrage van de politieharmonie die in de buitenlucht een tweetal marsen van Albert Palm zal spelen. Ook de pianisten Robert Rojer, Randal Corsen, Enrico Henriquez en Esther Cheri zullen composities van Albert Palm uitvoeren. Tenslotte zal het orkest van de muziekschool onder leiding van Enrico Henriquez een aantal liederen uit de liederenbundel "Ban Kanta" spelen.
De inloop is vanaf 16.30h met muziek gespeeld door de Politieharmonie. Om 17.00h begint het officiële gedeelte van het concert.


In het Antilliaans Dagblad van 22 maart 2016 staat een artikel over het pianoconcert Danzas Caribeñas gehouden op zondag 20 maart in Maastricht.


Naar aanleiding van het concert Danzas Caribeñas dat de Palm Music Foundation op Palmzondag 20 maart 2016 organiseert in de Spiegelzaal van de Bonbonnière in Maastricht, is Joop Halman (de voorzitter van de Palm Music Foundation) geïnterviewd door Radio Maastricht. In het interview werd o.a. ingegaan op het concert van 20 maart en de componisten Jan Gerard Palm, Jacobo Palm en Jules Blasini. Ook werd muziek van deze componisten gespeeld. Het interview is terug te beluisteren via de volgende website. Klik op regel Vrouwekul 2016-03-17 11:00-12:00


Danzas Caribeñas in Maastricht

Op zondagmiddag 20 maart 2016 vindt er op initiatief van de Palm Music Foundation een pianoconcert plaats in de Spiegelzaal van "La Bonbonnière" in Maastricht. De aanvangstijd van het concert is 15.00h. Het adres van La Bonbonnière is: Achter de Comedie 1, 6211 GZ Maastricht.
Op het programma staan Caribische dansen voor piano met composities uit Cuba (Ignacio Cervantes), Venezuela (Teresa Carreño), Brazilië (Francisco Mignone) en Curaçao (o.a. Joseph Sickman Corsen, Robert Rojer, Wim Statius Muller en leden van de muzikale Palm dynastie: Jan Gerard Palm, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Albert Palm en Edgar Palm).
Het programma biedt ditmaal een novum: de Curaçaose componist Miguel Senior. Miguel Senior werd in 1877 geboren op Curaçao; hij speelde als pianist op alle concertpodia in Latijns Amerika en in Parijs. Hij vestigde zich later samen met zijn broer Alfredo in Santo Domingo. Er bestaat een muziekbundel met achttien van zijn composities. Deze muziekbundel werd gedrukt in Parijs en uitgegeven in Santo Domingo. Hij kwam triest aan zijn einde: hij werd volgens Boskaljon (in zijn boek Honderdjaar muziekleven op Curaçao), gekweld door zorgen en opgenomen in een psychiatrische kliniek in Santo Domingo.
Pianist Marcel Worms gaf concerten in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en in het Midden- en Verre Oosten. Hij is goed bekend met het Latijns-Amerikaanse en Caribische repertoire. Zo verscheen van hem in 2002 een CD met tango's, in 2013 een CD met muziek van de Braziliaanse componist Francisco Mignone en in 2015 de CD "Danzas Caribeñas". De CD "Danzas Caribeñas" kwam na verschijnen al vrij snel in de Libris Top 10 van Klassieke Muziek.
Kaartjes à 20 euro per persoon kunnen worden gekocht aan de kassa van de Spiegelzaal van La Bonbonnière of vooraf worden besteld via de website van het Theater aan het Vrijthof.


Promotie van de Curaçaose salonmuziek in de Dominicaanse republiek

Mede op uitnodiging van de Nederlandse ambassade in de Dominicaanse republiek, heeft de bekende pianist Marcel Worms in de periode van 14-18 februari 2016 een viertal bijzonder succesvolle pianoconcerten gegeven in de Dominicaanse republiek. Ook heeft hij voor studenten van het conservatorium in de hoofdstad een master class verzorgd. Titel van de vier pianoconcerten was Danzas Caribeñas. Een belangrijke doelstelling van de vier concerten en de master class was het internationaal uitdragen van de Curaçaose salonmuziek. Marcel Worms speelde onder andere composities van de Curaçaose componisten Jan Gerard Palm, Joseph Sickman Corsen, Jacobo Palm, Rudolf Palm, Albert Palm, Edgar Palm, Wim Statius Muller en Robert Rojer.
De concerten vonden plaats in respectievelijk de residentie van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo, op de universiteit van Santo Domingo, in het Casa de Teatro en in het cultureel centrum Perello. Voor het concert in de residentie van de Nederlandse Ambassade, werden onder andere de minister van buitenlandse zaken en de minister van regionale integratie van Santo Domingo en ook alle ambassadeurs en consuls van het Caribisch gebied uitgenodigd. De concerten zijn mede mogelijk geweest door een financiële bijdrage van het Prins Bernhardfonds Caribisch Gebied.
Op initiatief van de Palm Music Foundation bracht Marcel Worms in 2015 ook de CD Danzas Caribeñas uit. Deze is op Curaçao verkrijgbaar bij Mensing's Caminada.


Composities van Jacobo Palm op 31 mei 2016 in de Grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam

In het Antilliaans Dagblad van 11 januari 2016 verscheen op de voorpagina het bericht dat het Metropole Orkest op 31 mei 2016 in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam composities zal spelen van Jacobo 'Coco' Palm en andere muzikale leden van de familie Palm. Het concert wordt door de stichting Bon Intenshon mogelijk gemaakt. Naast het Metrople Orkest zal ook de bekende pianist Randal Corsen optreden.


Chicago maakt kennis met werk van Curaçaose componisten.
De bekende pianist Marcel Worms heeft vrijdag 25 september jl. op uitnodiging van de Piano Forte Foundation in Chicago, een pianoconcert gegeven. Het pianoconcert vond plaats binnen het kader van het Latino Music Festival dat momenteel in Chicago plaatsvindt. Op het concertprogramma stonden composities van diverse Curaçaose componisten zoals Jan Gerard Palm (1831-1906), Jacobo Palm (1887-1982), Albert Palm (1903-1958), Edgar Palm (1905-1998) en Wim Statius Muller (1930). Naast werk van deze Curaçaose componisten speelde Worms ook werk van de Catalaan Federico Mompou (1893-1987), de Braziliaan Francisco Mignone (1897-1986) en de Venezolaanse componiste Teresa Carreño (1853-1917).
Worms zal op maandagavond 28 september 2015 met een vergelijkbaar concertprogramma life optreden tijdens een radio-uitzending (WFMT 98.7). Deze uitzending vindt eveneens plaats binnen het kader van het Latino Music Festival in Chicago.
Op initiatief van de Palm Music Foundation is dit jaar de CD: "Danzas Caribeñas, Classical Salon Music from Curaçao, Cuba and Venezuela" en met Marcel Worms als uitvoerend pianist uitgebracht. Deze CD kreeg onlangs een uitstekende beoordeling van de Iberian & Latin American Music Society in de UK.


Op initiatief van de Palm Music Foundation (www.palmmusicfoundation.com), zijn alle composities van de Curaçaose medicus-musicus-componist Robert Rojer (1939) gedigitaliseerd en nu beschikbaar als pianobundel. Deze pianobundel bevat ook een CD met de bekende twaalf Curaçaose walsen die Rojer schreef voor uitvoering door 2 piano's en ook drie van zijn danza's. Het gaat om een heruitgave van een opname van de internationaal bekende Curaçaose pianist Harold Martina en Robert Rojer.
De composities van Robert Rojer werden in het Franse muziektijdschrift Répertoire (Vol. 16, juillet-aout, 1989) door Annette Lauth 'absoluut origineel' genoemd. De recensente vermeldde ook de polyritmiek en de 'alom aanwezige' chromatiek. De harmonieën van Rojer noemde ze 'chatoyant' (kleurrijk en glanzend).

De uitgifte van het pianoboek met de composities van Robert Rojer is op zondag 13 september jl. groots gevierd op Curaçao. Vijf van Curaçao's toppianisten (Randal Corsen, Wim Statius Muller, Rudsel Cameron, Johnny Kleinmoedig, en Carolina Nicolaas) hebben elk één of meer van de composities van Rojer gespeeld en Carolina Nicolaas en Randal Corsen een tweetal van zijn walsen voor 2 piano's.

Personen die geïnteresseerd zijn in het pianoboek met de composities van Robert Rojer, kunnen dit bestellen door het overmaken van 20 euro op rekeningnummer NL58 INGB 0005 3842 22 van de ING bank, t.n.v. stichting Palm Music Foundation, per adres Boslaan 20, 1217 CV te Hilversum, onder vermelding van "Pianoboek Robert Rojer". Vergeet niet om ook uw naam en adres te vermelden!


Op 13 september 2015 organiseerde de Palm Music Foundation in samenwerking met de Maduro Muziekstichting een hommageconcert voor de Curaçaose medicus-musicus-componist Robert Rojer. Dit concert vond plaats in La Belle Alliance in het Avila Hotel op Curaçao ter gelegenheid van de uitgifte door de Palm Music Foundation van een pianobundel met de composities van Robert Rojer. Zowel in het Antilliaans Dagblad, de Amigoe, Ultimo Noticia en La Prensa werd ruim aandacht besteed aan het hommageconcert.


Op 20 augustus 2015 is bij uitgeverij "De Bezige Bij" de roman Ik heet Julius" van de Nederlandse auteur Martijn Simons verschenen. De Curaçaose componist Jan Gerard Palm (1831-1906) speelt in dit boek een vrij grote rol. De moeder van hoofdpersoon Skip was pianiste en hield enorm van de muziek van Jan Gerard Palm. Wanneer Skip nog thuis woont, vertrekt zij naar Curaçao. Skip gaat zelf pas naar Curaçao na het overlijden van zijn moeder, maar is inmiddels zelf in de ban van de muziek van Palm en bezig er een documentaire over te maken. Dit wordt onderbroken als Skip moet terugkeren naar Nederland om voor zijn zieke vader te zorgen, maar Palm blijft belangrijk voor Skip.


Op zondagochtend 13 september 2015 organiseert de Palm Music Foundation in samenwerking met de Maduro Music Foundation een concert in La Belle Alliance in het Avila Hotel op Curaçao. Het concert vindt plaats ter gelegenheid van de uitgifte door de Palm Music Foundation van een pianobundel met de composities van de musicus-medicus-componist Robert Rojer (1939). Tijdens het concert zullen de talentvolle pianisten Rudsel Cameron, Randal Corsen, Johnny Kleinmoedig, Wim Statius Muller en Carolina Nicolaas composities spelen van Robert Rojer. Het gaat om door hem geschreven danzas en om walsen die geschreven zijn voor de uitvoering door één of voor twee piano's


Op zaterdagavond 27 juni 2015 vindt er een lezing met muzikale en literaire omlijsting plaats in de aula van de University of Curaçao. Het onderwerp van de lezing is het Curaçaose weekblad Notas y Letras, dat verscheen in de periode van 1886-1888.
Dichters, schrijvers en componisten uit Curaçao, Venezuela, Colombia, Santo Domingo en Puerto Rico publiceerden hun werk in dit weekblad. Vandaar de titel. Notas y Letras kreeg een uitstraling in de hele regio. Het weekblad was een initiatief van de dichter-musicus-componist Joseph Sickman Corsen en de zakenman Ernesto Römer.

De lezing zal worden gegeven door Joop Halman (voorzitter van de Palm Music Foundation) en de muzikale omlijsting is in handen van respectievelijk Robert Rojer (piano), Randal Corsen (piano) en Charaima Perozo (zang). Tijdens de lezing zal o.a. worden ingegaan op de periode zo rond 1886-1888 op Curaçao en de componisten Jan Gerard Palm, Jules Blasini, Abraham Capriles, Abraham Zacarías Lopez Penha, Joseph Sickman Corsen, Chris Ulder en Heraclio Ramos. Deze componisten publiceerden een aantal van hun werken in Notas y Letras. Verder zal Mw. Chila Bolivar een aantal van de gedichten die verschenen zijn in Notas y letras voordragen.


Van de CD Danzas Caribeñas met klassieke salonmuziek uit Curaçao, Cuba en Venezuela die onlangs op initiatief van de Palm Music Foundation is verschenen, staat een mooie recensie op de website van de Iberian and Latin American Society uit de UK van de hand van Ray Picot.


De pianist Marcel Worms heeft in de periode van 21 mei tot en met 26 mei diverse concerten gegeven op Aruba, Bonaire en Curaçao. Op het programma stonden de Danzas Caribeñas, waar recent op initiatief van de Palm Music Foundation een CD van werd uitgebracht. De concerten op de ABC eilanden werden georganiseerd door respectievelijk het Cultureel Comité van de Fortkerk (mw. M. Smeets-Muskus, tevens bestuurslid van de Palm Music Foundation), de Curaçaose Kunstkring, de Arubaanse Kunstkring en de Classical Music Board op Bonaire. Van het concert dat op 21 mei werd gegeven in La Belle Alliance in het Avila verschenen recensies in zowel het dagblad Amigoe en het Antilliaans Dagblad.


Op 12 mei 2015 zal Marcel Worms in Eindhoven een pianoconcert Danzas Caribeñas geven. Op het programma staat klassieke salonmuziek uit Curaçao, Cuba en Venezuela. Het concert wordt georganiseerd door StratumsEind Klassiek en vindt plaats in het gebouw van de Oude Rechtbank, Stratumseind 32 in Eindhoven. Aanmelden voor het concert kan via de website www.stratumseindklassiek.nl.
Naar aanleiding van dit concert verscheen in het Eindhovens Dagblad van 7 mei 2015 een artikel waarbij aandacht wordt besteed aan de muziek van Jan Gerard Palm en zijn invloed op de ontwikkeling van de Curaçaose muziek.


Op zaterdag 28 maart 2015 stond een uitgebreide recensie in het Antilliaans Dagblad van het op 26 maart jl. door de Palm Music Foundation in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier georganiseerde kaarslichtconcert in de Portugese synagoge van Amsterdam.


De recent op initiatief van de Palm Music Foundation uitgebrachte CD Danzas Caribeñas staat in de libris Top 10 van Klassieke muziek op nummer 7!


Concertenreeks met Sefardische synagogale muziek uit Curaçao.
Binnen het kader van de tentoonstelling Joden in de Cariben die van 30 januari tot 15 juni 2015 plaatsvindt in het Joods Historisch Museum in Amsterdam, vindt er in samenwerking met de Palm Music Foundation een concertenreeks plaats met Sefardische synagogale muziek uit Curaçao. De concerten vinden plaats in de synagogen van respectievelijk Groningen (18 maart), Alkmaar (23 maart), Maastricht (25 maart) en een afsluitend kaarslichtconcert op 26 maart in de Portugese synagoge van Amsterdam. Alle concerten starten om 19.30h. Uitvoerende musici zijn de bariton Avery Tracht, chazan en spiritueel leider in de Synagoge Mikvé Israel-Emanuel op Curaçao en de bekende Nederlandse pianist Marcel Worms. De liederen worden afgewisseld met stukken voor pianosolo, gecomponeerd door Joods-Curaçaose componisten en Curaçaose componisten die een speciale band hebben gehad met de Joodse gemeenschap op Curaçao.
Het programmaboekje bevat naast het programma ook een toelichting over de geschiedenis en de ontwikkeling van de Sefardische synagogale muziek op Curaçao.


In het TV-programma "Podium Witteman" van zondag 8 februari 2015, is er ook aandacht besteed aan de recente op initiatief van de Palm Music Foundation uitgebrachte CD "Danzas Caribeñas" met Marcel Worms als pianist. De uitvoering van het lied "Atardi", tijdens het programma (een compositie van Jacobo Palm), heeft geleid tot verschillende enthousiaste reacties op Twitter.
Het lied werd gezongen door de Arubaanse sopraan Imara Thomas. De tekst van het lied "Atardi" is van de dichter-musicus Joseph Sickman Corsen. Het is het allereerste gedicht dat in het Papiaments werd geschreven. Het lied is te beluisteren door het aanklikken van de volgende link.


Veel aandacht de komende tijd op de Nederlandse radio en ook TV voor de nieuwe CD Danzas Caribeñas, Classical Salon Music from Curaçao, Cuba and Venezuela die op initiatief van de Palm Music Foundation is uitgebracht. Zo zal op zondag 8 februari 2015 pianist Marcel Worms in het TV-programma "Podium Witteman" op NPO2 van 17:10h-18:40h door Paul Witteman worden geïnterviewd over de CD.
En in de week van 16 februari zal er elke elke dag een track van de CDDanzas Caribeñas te beluisteren zijn op Radio 4 tijdens het programma "De Ochtend van 4" van de KRO. Tijdens die week kunnen luisteraars als prijs tijdens het radioprogramma de CD Danza's Caribeñas winnen.


In de weekendbijlage van het Antilliaans Dagblad van 24 januari 2015 staat een uitgebreid artikel over de CD Danzas Caribeñas, Classical Salon Music from Curaçao, Cuba and Venezuela. Ook wordt in het artikel ingegaan op de diverse activiteiten van de Palm Music Foundation van de afgelopen paar jaar.


Op initiatief van de Palm Music Foundation is op 11 januari 2015 de CD Danzas Caribeñas, classical salon music from Curaçao, Cuba and Venezuela uitgebracht. De CD met ook een begeleidend muziekboekje bevat 38 door Marcel Worms gespeelde pianocomposities van Curaçaose componisten zoals Jan Gerard Palm, Jules Blasini, Joseph Sickman Corsen, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Albert Palm, Edgar Palm, Robert Rojer en Wim Statius Muller, de Cubaanse componist Ignacio Cervantes en de Venezolaanse componiste Maria Teresa Carreño.
Pianist Marcel Worms. gaf concerten in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en in het Midden- en Verre Oosten. Hij is goed bekend met het Latijns-Amerikaanse en Caribische repertoire. Zo verscheen van hem in 2002 een CD met tango's en in 2013 een CD met muziek van de Braziliaanse componist Francisco Mignone. Voor zijn laatste CD "Baltische zielen" kreeg hij in het dagblad Trouw vijf sterren toegekend en een "10" in het muziektijdschrift "Luister".

Geïnteresseerden in Nederland kunnen de CD Danzas Caribeñas bestellen door het overmaken van 18 euro (15 euro voor de CD en 3 euro aan verzendkosten) naar rekeningnummer NL58INGB0005384222 van de ING Bank ten name van de stichting Palm Music Foundation te Hilversum, onder vermelding van "CD Danzas Caribenas" Vergeet niet om ook het adres te vermelden waar u de CD bezorgd wilt hebben! Op Curaçao is de CD vanaf 1 februari 2015 te koop bij Mensing's Caminada.


Het op initiatief van de Palm Music Foundation door Marcel Worms op 11 januari jl. in Amsterdam uitgevoerde pianoconcert "Danzas Caribeñas", zal de komende tijd ook in een aantal andere plaatsen in Nederland zijn te beluisteren. Dit concert wordt ook gegeven op zondag 18 januari om 14.00h in Museum de Buitenplaats te Eelde, op vrijdag 23 januari om 20.15h in de Doopsgezinde kerk, Wirdumerdijk 18 te Leeuwarden, op zaterdag 7 maart om 20.00h te Oldeberkoop (Friesland) in "Le Brocope", en op dinsdagavond 12 mei in de "De Oude Rechtbank" Stratumseind 32 te Eindhoven. Voor nadere informatie zie: Marcel Worms


Vanwege de grote belangstelling zal het pianoconcert "Danzas Caribeñas" van 7 september jl. worden herhaald op zondagmiddag 11 januari 2015 vanaf 15.00h in de concertzaal van het Bethaniënklooster, Barndesteeg 6b te Amsterdam. De kaartverkoop vindt plaats via de website van het Bethaniënklooster.

Diverse van de uit te voeren werken zijn afkomstig uit het Curaçaose tijdschrift "Notas y Letras" dat verscheen in de periode 1886-1888 met een uitstraling in het hele Caribische gebied. Schrijvers, dichters en componisten uit Venezuela, Puerto Rico, Colombia, Santo Domingo en Curaçao publiceerden hun gedichten, novelles en composities in dit culturele tijdschrift.
Op het programma staan naast Teresa Carreño uit Venezuela en Ignacio Cervantes uit Cuba, composities van Jan Gerard Palm, Jules Blasini, Joseph Sickman Corsen, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Albert Palm, Edgar Palm, Robert Rojer en Wim Statius Muller.

Pianist Marcel Worms gaf concerten in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en in het Midden- en Verre Oosten. Hij is goed bekend met het Latijns-Amerikaanse en Caribische repertoire. Zo verscheen van hem in 2002 een CD met tango's en in 2013 een CD met muziek van de Braziliaanse componist Francisco Mignone.Voor zijn laatste Cd "Baltische zielen" kreeg hij in het dagblad Trouw vijf sterren toegekend en een "10" in het muziektijdschrift "Luister".


Op initiatief van de Palm Music Foundation is de liederenbundel "Bam Canta" (huidige spellingswijze "Ban Kanta") die in de jaren 40 van de afgelopen eeuw werd uitgebracht door Nilda Jesurun Pinto en Rudolf Palm gedigitaliseerd en is deze opnieuw beschikbaar als liederenbundel. Het gaat om de allereerste liederenbundel in het Papiaments. Het muziekproject is mede tot stand gekomen door een financiële bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch gebied. In de Ñapa, het culturele weekblad van het dagblad de Amigoe op Curaçao, verscheen op 4 oktober 2014 jl. een toelichtend artikel over de achtergrond van deze liederenbundel.

Geïnteresseerden in Nederland kunnen deze liederenbundel bestellen door het overmaken van €15,00 (inclusief verzendkosten) naar rekeningnummer NL58INGB0005384222 van de ING Bank ten name van de stichting Palm Music Foundation, onder vermelding van "Liederenbundel Ban Kanta". Vergeet niet om ook het adres te vermelden waar u de liederenbundel bezorgd wilt hebben! Op Curaçao is de liederenbundel verkrijgbaar bij boekhandel Mensing's Caminada


Op initiatief van de Palm Music Foundation vindt op zondagmiddag 7 september 2014 vanaf 15.00h een pianoconcert "Danzas Caribeñas" plaats in de concertzaal van het Bethaniënklooster, Barndesteeg 6b te Amsterdam.

De kaartverkoop start op 1 augustus via de website van het Bethaniënklooster.

Diverse van de uit te voeren werken zijn afkomstig uit het Curaçaose tijdschrift "Notas y Letras" en worden op 7 september voor de eerste keer in Nederland uitgevoerd. "Notas y Letras" verscheen in de periode 1886-1888 en had een uitstraling in het hele Caribische gebied. Schrijvers, dichters en componisten uit Venezuela, Puerto Rico, Colombia, Santo Domingo en Curaçao publiceerden hun gedichten, novelles en composities in dit culturele tijdschrift.
Op het programma staan naast Teresa Carreño uit Venezuela en Ignacio Cervantes uit Cuba, composities van Jan Gerard Palm, Jules Blasini, Joseph Sickman Corsen, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Albert Palm, Edgar Palm, Robert Rojer en Wim Statius Muller.

Pianist Marcel Worms gaf concerten in Europa, in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en in het Midden- en Verre Oosten. Hij is goed bekend met het Latijns-Amerikaanse en Caribische repertoire. Zo verscheen van hem in 2002 een CD met tango's en in 2013 een CD met muziek van de Braziliaanse componist Francisco Mignone.Voor zijn laatste Cd "Baltische zielen" kreeg hij in het dagblad Trouw vijf sterren toegekend en een "10" in het muziektijdschrift "Luister".

In het Antilliaans Dagblad van dinsdag 9 september is een recensie van het concert opgenomen.


In de weekendbijlage Ñapa van het dagblad Amigoe op Curaçao zijn een drietal artikelen over de Curaçaose musicus en componist Jacobo (shon Coco) Palm gepubliceerd op 8 maart 2014 en op 15 maart 2014 alsmede 22 maart 2014. In het eerste deel wordt ingegaan op de jeugd van Jacobo Palm en zijn activiteiten als uitvoerend musicus. Deel 2 gaat in op zijn leven als muziekdocent, o.a. aan het meisjespensionaat te Welgelegen en het Colegio San Tomas. Deel 3 tenslotte gaat in op Jacobo Palm als componist.


Door het muziekensemble Ola Caribense is een CD uitgebracht met salonmuziek van de ABC eilanden. Het gaat om oorspronkelijk als dansmuziek geschreven werken van bekende componisten zoals Jan Gerard Palm, Rudolf Palm, Jacobo Palm, Wim Statius Muller en Rufo Wever. Op de CD staan daarnaast ook muziekstukken van jonge componisten die zich hebben laten inspireren door deze bijzondere muziek. De CD is te bestellen door 18,15 euro (15 euro voor de CD en 3,15 euro voor verzendkosten) over te maken op rekening van e stichting Ola Caribense, NL34 TRIO 0390 291439 bij de Triodos bank. Vergeet niet hierbij uw volledige adres te vermelden. Voor een voorproefje van de muziek kan men naar de website van de stichting Ola Caribense gaan.


Van Stella Sprockel (1938) is op 23 november 2013 een muziekbundel verschenen met partituren van door haar gecomponeerde kerkliederen. Stella Sprockel is een achterkleindochter van de Curaçaose musicus Jan Gerard Palm (1831-1906). Zij komt uit een muzikaal gezin. Haar vader speelde klarinet en haar moeder is een zus van de bekende musicus en componist Jacobo Palm (1887-1982). In 1986 richtte zij het jongenskoor “Jongbloed Voices” op. Dit zangkoor vertegenwoordigde Curaçao in Washington DC. In 1997 verscheen een CD van de zanggroep Fayalobi met 20 door haar gecomponeerde liederen. Stella Sprockel speelt gitaar, mandoline en blokfluit. In 1999 en 2004 verschenen er twee CD’s van het koor “Joya Musikal” waarop zij mandoline speelt. Tegenwoordig is Stella Spockel dirigente van het koor “Amor i Alegria”. De muziekbundel is op Curaçao o.a. te koop bij Boekhandel Mensing Caminada en Kas di Beibel.


Recent is verschenen het kleurrijke fotoboek Músika Curaçao. In Músika Curaçao portretteren fotografe Sinaya Wolfert en journaliste Jeannette van Ditzhuijzen een kleine vijftig musici die te beschouwen zijn als muzikale ambassadeurs van het eiland. Ook musici woonachtig en actief in Nederland maar met Curaçaose roots komen aan bod. Hoofdstuk 2 van het boek is opgedragen aan de nalatenschap van de Curaçaose musicus Jan Gerard Palm (1831-1906). In dit hoofdstuk komen de activiteiten van de Palm Music Foundation aan bod en worden o.a. Robert Rojer, Wim Statius Muller en Jean Jacques Rojer geïnterviewd. Het boek is te bestellen via de website www.sinayawolfert.nl.


Davelaar wil Gerry Palm rotonde op Curaçao.
In de Amigoe van vrijdag 16 augustus 2013 verscheen het bericht dat het PNP-Statenlid op Curaçao, Humphrey Davelaar, aan Earl Balborda, minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning heeft voorgesteld de rotonde aan de Pater Eeuwensweg/ Hamelbergwerg te vernoemen naar de Curaçaose musicus en componist Jan Gerard (shon Gerry) Palm (1831-1906). Davelaar geeft aan dat hij een dergelijke erkenning voor iemand die zoveel gedaan heeft voor de muzikale ontwikkeling op Curaçao, volledig op zijn plaats vindt. Davelaar noemt in zijn verzoek aan de minister een aantal bijdragen van Jan Gerard Palm aan het muzikale leven op Curaçao in de negentiende eeuw. Zo was hij op Curaçao kapelmeester van de Stedelijke Schutterij, organist in de synagoge Emanu-El en Mikvé Israel, organist in de Fortkerk en de vrijmetselaarsloge Igualdad. Naast orgel en piano, speelde hij luit, klarinet, fluit en mandoline en is hij de eerste Curaçaose componist die klassieke Curaçaose muziek heeft geschreven. Drie van zijn muzikale erfgenamen waren Rudolf (shon Dodo) Palm, Jacobo (shon Coco) Palm en Albert Palm.


In april 2013 is een CD met oorspronkelijke pianowerken van Jacobo Palm verkrijgbaar gesteld. Zie hiervoor de rubriek Verkoop.

Het Antilliaans Dagblad besteedde in de Wikent editie van zaterdag 29 juni 2013 veel aandacht aan de Cd van Jacobo Palm met op de cover een foto van hem voor zijn woning aan de Niewindtstraat op Curaçao.


Bij de stichting Donemus (www.donemus.nl) is sinds begin 2013 een pianobundel “Obras para piano” met partituren van de Curaçaose musicus en componist Jacobo Palm (1887-1982) verkrijgbaar. Het gaat om een heruitgave van een pianobundel die eerder in de jaren’80 uitkwam.
Ten opzichte van de eerdere uitgave bevat deze pianobundel ook een uitleg over de aanleiding en de achtergrond van verschillende van de composities van Jacobo Palm.

Geïnteresseerden kunnen de partituren zelf downloaden via de webshop van Donemus, maar kunnen de partituren ook als hard copy pianobundel bestellen.
De pianobundel zal in de loop van dit jaar ook verkijgbaar zijn in de boekhandel op Curaçao.


Op 4 en 11 mei 2013 zal de bekende journalist en presentator Paul Witteman in het programma "Pianistenuur" op Radio4 aandacht besteden aan componisten van Curaçaose pianomuziek. Witteman bevraagt Joop Halman, voorzitter van de Palm Music Foundation, naar achtergronden over deze muziek en de componisten.
In de eerste uitzending van 4 mei staat Jan Gerard Palm (1831-1906), de stamvader van de Curaçaose muziek centraal. Diverse van zijn composities zijn dan te beluisteren. Het programma wordt afgesloten met twee composities van een talentvolle leerling van Jan Gerard Palm, Jules Blasini (1847-1887). Blasini kreeg in Parijs les van George Mathias, een oud-leerling van Frederic Chopin. In de tweede uitzending van 11 mei wordt ingegaan op het literaire en muziekweekblad Notas y Letras dat verscheen van 1886-1888. Ook zal worden ingegaan op de componisten Christiaan Ulder (1843-1895), Joseph Sickman Corsen (1853-1911), Rudolf Palm (1880-1950), Jacobo Palm (1887-1982) en twee oud-leerlingen van Jacobo Palm, de pianisten/componisten Wim Statius Muller (1930) en Robert Rojer (1939).
Het radioprogramma is behalve op Radio4, ook te volgen en achteraf te bekijken via de internetsite pianistenuur.


Op donderdag 31 januari 2013 werd door de Werkgroep Caraibische Letteren aandacht besteed aan Boeli van Leeuwen en zijn gedicht Patriach met Trio over de Palmdynastie, dat geïnspireerd is op de bekende foto van Jan Gerard Palm met zijn muzikale kleinzonen Jacobo Palm, John Palm en Rudolph Palm.


Per 1 januari 2013 is het Muziek Centrum Nederland opgehouden te bestaan en de Muziekuitgeverij is over gegaan naar het Documentatiecentrum Nederlandse Muziek Donemus, alwaar de bundel met pianowerken Obras para Piano en de Liederenbundel Obra par Kanta van de componist Rudolf Palm verkrijgbaar zijn bij de webshop.


Op 13 december 2012 vond in de Fortkerk op Curaçao een hommageconcert plaats met werken van de Curaçaose componist Rudolf Palm (1880-1950). Aan dit concert werkten onder andere als uitvoerenden mee Robert Rojer (piano), Wim Statius Muller (piano), Eric Gorsira (viool), Eva Weertman (viool), de zanggroep Serenade onder leiding van Harry Moen, Oswald Specht (tenor), Livio Hermans (piano) en Johnny Kleinmoedig & trio.
Het gezelschap verzorgde een uitgebreid programma.
Voorafgaand aan het concert verscheen in het Antilliaans Dagblad van woensdag 12 december 2012 een artikel van Joop Halman over het pianoboek en liederenbundel van Rudolf Palm.


Op verzoek van de Bond voor Gepensioneerden van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba, verzorgde Joop Halman op zaterdag 6 oktober 2012 in de Eenhoorn in Amersfoort een voordracht over de Antilliaanse muziek. Hij ging in op de inspanningen van de Palm Music Foundation tot het bevorderen van de kenbaarheid en de promotie van de Antilliaanse muziek. Dit onder andere door het laten vastleggen van het muzikaal erfgoed en het organiseren van concerten.
De lezing werd muzikaal worden omlijst door Rudsel Cameron die een aantal werken uitvoerde van Jan Gerard Palm, Jacobo Palm, Rudolf Palm en van Robert Rojer.


Het Curaçaose dagblad Amigoe publiceerde in de weekendbijlage van zaterdag 1 september 2012 een uitgebreid artikel over de nieuwe CD met muziek van Rudolf Palm gespeeld door Robert Rojer.


Op verzoek van de Club di Antiyanas, gaf Joop Halman (voorzitter van de Palm Music Foundation) op 25 augustus 2012 een lezing over de Antilliaanse muziek en de inspanningen van de Palm Music Foundation tot het bevorderen van de kenbaarheid en de promotie van de Antilliaanse muziek. Dit onder andere door het laten vastleggen van het muzikaal erfgoed en het organiseren van concerten. De lezing vond plaats in het Van der Valk hotel te Breukelen.


In het programma Vrije geluiden van zondag 19 augustus 2012 was een compilatie te zien van de optredens van diverse musici van Antilliaanse bodem die eerder optraden in Vrije Geluiden zoals: Tania Kross, Wim Statius Muller, Robert Rojer, Izaline Kalister, Marlon Titre, Randal Corsen en Kris Berry. Het programma is nogmaals te bekijken via www.uitzendinggemist.nl.


De gebroeders Jorge Martina (1963, tenor) en Harold Martina (1967, pianist) hebben een CD opgenomen met licht klassieke en klassieke liederen met een Latijns-Amerikaans, Antilliaans en klassiek Europees tintje. Naast werken van wereldbekende Argentijnse componisten zoals Astor Piazolla, Carlos Gardel, Alberto Ginastera en Carlos Guastavino, de Spaanse componist Fernando Obreros en de Franse componist Jules Massenet, staat op de CD o.a. ook de compositie "E Mariposa". Van dit lied is het eerste deel van de Curaçaose componist Jacobo Palm (1887-1982) en het tweede deel van de Curaçaose dichter en componist Joseph Sickman Corsen (1853-1911). Ook het lied "Atardi" gecomponeerd door Jacobo Palm op een gedicht van Joseph Sickman Corsen staat op de CD. De CD is in Nederland te bestellen via info@martistics.nl
Het Antilliaans Dagblad heeft uitgebreid over de CD bericht.

Op vrijdag 30 november 2012 geven de broers Harold en Jorge Martina een concert. Zij zullen op deze avond muziek ten gehore brengen van Antilliaanse, Latijns-Amerikaanse en Europese componisten. Het concert wordt georganiseerd door de Vereniging Antilliaans Netwerk


De CD met pianowerken van Rudolf Palm is inmiddels ook te koop op Curaçao bij Mensing's Caminada. Het Antilliaans Dagblad van maandag 13 augustus 2012 heeft in een artikel aandacht aan de CD en de componist besteed.


Sinds begin mei 2012 is de CD met pianowerken van Rudolf Th. Palm (1880 - 1950) beschikbaar. De pianowerken worden uitgevoerd door Robert A. Rojer. Dit project is gesponsord door de S.E.L. Madurostichting op Curaçao. De CD komt met een korte toelichting bij de muziek van Rudolf Palm.

De CD kan besteld worden door overboeking van € 18,00 (€ 15,00 voor de cd en € 3,00 aan verzendkosten) op rekening nummer 5384222 bij de ING (IBAN: NL58INGB0005384222 en BIC: INGBNL2A), t.n.v. Palm Music Foundation per adres Boslaan 20, 1217 CV te Hilversum, onder vermelding van "CD-Rudolf Palm" alsmede de volledige adresgegevens van de besteller.


Tijdens de aubade op Koninginnedag van 30 april 2012 in Voorburg, zal het Harmonieorkest St. Caecilia onder leiding van Martijn van Tent ook een tweetal werken spelen van de Curaçaose componist Jan Gerard Palm. Het harmonieorkest zal de “Curaçao mars” en de galop “Mi Pikete” van Palm spelen. Naast het Wilhelmus en een toespraak door de burgemeester van Voorburg, staan verder op het programma een selectie uit de musical “Mary Poppins” van Richard en Robert Sherman en een Medley van bekende Nederlandstalige liederen.


Op zondag 29 april 2012 zal op Nederland 1 om 10.30 uur in het TV-programma "Vrije Geluiden" van de VPRO aandacht worden besteed aan Antilliaanse klassieke muziek, in het bijzonder muziek gecomponeerd door leden van de familie Palm op Curaçao. Naast een interview met Joop Halman en Robert Rojer over het door hen geschreven boek over Jan Gerard Palm en de recent uitgekomen partituren van Jan Gerard Palm, Rudolf Palm en Jacobo Palm, zal Robert Rojer een aantal composities spelen van Jan Gerard Palm, Jacobo Palm, Rudolf Palm en ook van hemzelf.
Het programma wordt herhaald op zaterdag 5 mei 2012, om 09.00 uur op Nederland 1. Ook Cultura zendt deze uitzending uit op woensdagavond 2 mei 2012 om 21.00 uur. De uitzending van 29 april zal later ook te bekijken zijn op de website www.vrijegeluiden.nl.

Robert Rojer speelt in dit programma:
1. Wals "El 18 de febrero" van Jan Gerard Palm
2. Wals suite (Corazón en la mano & Tristeza de la soledad) van Jacobo Palm
3. Danzón "Winy" van Rudolf Palm
4. Wals "Clair-Obscur" van Robert Rojer.

Het Antilliaans Dagblad van woensdag 25 april 2012 heeft aandacht aan deze uitzending besteed.

Ook de nieuwsrubriek van het Muziek Centrum Nederland bevatte een aankondiging: Aandacht voor muzikale Curaçaose familie Palm in Vrije Geluiden.


Op zaterdag 5 mei, vrijdag 11 mei en vrijdag 1 juni 2012 vinden er op initiatief van de Stichting Dans en Drama Utrecht een drietal dansuitvoeringen plaats in respectievelijk Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Er wordt gedanst op composities van Ludwig van Beethoven, Johan Sebastian Bach, John Cage, Atrud Piazolla en Jacobo Palm.
Zie ook bijgaande flyer.


De bekende Arubaanse klassieke gitarist Marlon Titre gaat een aantal werken van Jan Gerard Palm arrangeren voor gitaar solo en deze toevoegen aan zijn solorepertoire voor uitvoering tijdens concerten. In eerste instantie zal hij de navolgende nummers arrangeren voor gitaar: 18 de Febrero, Sueño en la menor, Mi Pikete, Shi Marichi en Jan Schorrenber & Marie.


Op 8 januari 2012 gaf de muziekvereniging St. Caecilia te Voorburg een nieuwjaarsconcert met op het programma onder andere de wals "Engelenzang" (Canto de los Angeles) van Jan Gerard Palm. Mevrouw. Ilse Palm-Chumaceiro is één van de vaste leden van het orkest van de muziekvereniging St. Caecilia. Zij speelt klarinet in dit orkest.


De pianobundel van Rudolf Theodorus Palm was te verkrijgen via de webshop van het Muziek Centrum Nederland (MCN) te Amsterdam dat inmiddels is opgehouden te bestaan en is opgevolg door Donemus te Hilversum. De bundel kan via deze website worden gedownload maar de partituren zijn ook in gedrukte vorm te bestellen.


Na de ontdekking van de schoonheid van de Antilliaanse wals besloot het echtpaar Germaine en Jan van Bree een aantal thuis concerten te geven om hun vriendenkring kennis te laten maken met deze prachtige muziek. Germaine speelde een programma spelen met werken van o.a. Jan Gerard Palm, Jacobo Palm, Jacobo Conrad en Wim Statius Muller.
Joop Halman en het echtpaar de Bree De concerten vonden plaats in de loop van de zomer en de herfst 2011. De vrijwillige financële bijdrage van de bezoekers kwam voor een belangrijk deel ten goede aan de Stichting Palm Music Foundation.

Op 9 oktober 2011 vond het laatste huisconcertplaats in Waalre plaats. Voor de pauze speelde Germaine composities van Jan Gerard Palm en Jacobo Palm, en na de pauze o.a. Toni Palm, Paul de Lima, Jacobo Conrad en Wim Statius Muller. Joop Halman, kreeg als voorzitter van de Stichting Palm Music Foundation door het echtpaar Jan en Germaine de Bree een cheque uitgereikt met het resultaat van de vrijwillige financiële bijdragen die gegeven werden door de enthousiaste toehoorders.


In de weekendbijlage van het dagblad Amigoe op Curaçao zijn een drietal artikelen over de Curaçaose musicus en componist Rudolf Palm gepubliceerd op 28 mei 2011 en op 4 juni 2011 alsmede op 11 juni 2011. De artikelen zijn geschreven door Joop Halman en voorzien van aansprekende illustraties en foto's, zoals van zijn bijzondere begrafenis waarbij de St. Vicentiusharmonie een door hemzelf in zijn laatste levensdagen gecomponeerde doodsmars speelde tijdens de uitvaart en de eerste en enige door Rudolf Palm opgerichte pianolafabriek op Curaçao in het begin van de 20e eeuw.


Kasteel Twickel te Delden

Mariana Hutchinson (viool) en Maureen Wong (piano) gaven op donderdagavond 29 september 2011 een concert in Kasteel Twickel te Delden. De zaal was helemaal uitverkocht. Op het programma stonden Caribische klassieke componisten uit de 18e en 19e eeuw zoals Joseph Boulogne (de Zwarte Mozart) uit Guadeloupe, Jan Gerard Palm uit Curacao (met de fantasie Zaíra, een serenade en de mars La Unión), Ignacio Cervantes en José White uit Cuba, alsmede de Argentijnse componist Astor Piazolla.


De leerlingen van de Russische pianiste en muziekdocente Fairouza Farrakhova (1964) hebben op vrijdag 11 februari 2011 een concert gegeven dat volledig gewijd was aan werken van de Curaçaose componist Jan Gerard Palm. De uitvoering vond plaats in de concertzaal van het Musiater in Zevenaar. Tijdens het concert zijn de volgende werken van Palm worden uitgevoerd:
Betsy (mazurka), Villa Orangine (wals), Porque Sufres? (wals), La Dalia Blanca (wals), Mi Pikete (galop), Pensando el 3 de Enero (mazurka), 14 de Mayo (polka), Eduardo (polka) en een Fantasie voor piano en viool. Zie ook het programmaboekje.
Fairouza Farrakhova studeerde piano aan het Brezhnev College en de Kazan University voor Kunst en Cultuur in Tatarstan in Rusland. Het Antilliaans Dagblad heeft op 15 februari 2011 aandacht aan dit concert besteed.


Het harmonieorkest NLS van de muziekvereniging Na Lang Streven speelde tijdens haar nieuwjaarsconcert een tweetal werken van Jan Gerard Palm. Het ging om zijn wals "Mita" en de galop "Mi Pikete". Het harmonieorkest NLS behoort tot de betere harmonieorkesten in Nederland. Ze heeft al vele malen finaleprijzen gewonnen tijdens gehouden muziekconcoursen. Het nieuwjaarsconcert werd gegeven op 23 januari 2011 in "De Bongerd", Klaverbladstraat 3 te Klaaswaal.


Op uitnodiging van de Vereniging Antilliaans Netwerk houdt prof.dr.ir. J.I.M. (Joop) Halman een lezing met muzikale omlijsting over Jan Gerad Palm. Dit vindt plaats op vrijdagavond 29 oktober 2010 in de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat 37 te Amsterdam. Mede aan de hand van een grote collectie historische foto's en kaarten zal prof.dr.ir. J.I.M. (Joop) Halman ingaan op het muzikale leven op Curacao in de negentiende eeuw en de rol die Jan Gerard Palm hierin speelde. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door het ensemble Ola Caribense. Naast traditionele dansmuziek uit de negentiende eeuw zal bijvoorbeeld ook een door Palm geschreven fantasie voor piano en viool zijn te beluisteren. De Amigoe van 23 oktober 2010 besteedde in de Weekend bijlage Ñapa aandacht aan dit optreden onder de titel Jong talent brengt nieuw elan. Het Antilliaans Dagblad gaf op maandag 1 november 2010 een verslag van deze bijeenkomst onder de titel Werk componist Palm centraal.


Op 22 september 2010 hebben Mariana Hutchinson (viool) en Maureen Wong (piano), die eerder op 30 mei voor onze Stichting in Enschede speelden, een concert gegeven in het Concertgebouw in Amsterdam met op het programma de Fantasie Zaira van J.G. Palm en verder Hubert de Blanck en Ignacio Cervantes. Het Antilliaans Dagblad heeft op 24 september 2010 aandacht aan dit concert besteed.


In het Antilliaans Dagblad van zaterdag 11 september 2010 is uitvoerig aandacht besteed aan de CD van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Het artikel verscheen op pagina 16 en op pagina 17 van de Wekelijkse bijlage onder de titel Muzikaal cultureel erfgoed op CD.


Naar aanleiding van het uitkomen van een nieuwe CD met composities van Jan Gerard Palm, gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, zond op 4 juni 2010 om 11.00 uur Radio Drenthe in het programma Radio Brink een interview uit met Arnold Span, dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Frisio en met Joop Halman, voorzitter van de Palm Music Foundation. Tevens werden drie nummers van de CD gespeeld: de wals Mita, de galop Mi Pikete en de Fantasía en la mayor. Het interview is via uitzending gemist van Radio Drenthe te beluisteren.

De eerste uitreiking van de nieuwe CD geschiedde op 27 juli op het Antillenhuis door Luitenant-Kolonel Pieter Jansen, Inspecteur van de muziek van de krijgsmacht en Arnold Span, dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso aan de gevolmachtigde minister Marcel van de Plank.

Tijdens het gesprek na afloop vertelde Arnold Span ons dat op 12 september a.s. er een groot eenmalig concert is in Amsterdam ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van het Koninklijk Instituut voor de Tropen met als titel "Reis om de wereld in één concert". Arnold Span vertelde dat de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso ook zal optreden en dan o.a. 3 composities van Jan Gerard Palm zal spelen. Meer details zijn te vinden op de website: tropentheater.


Op 30 mei 2010 heeft de Palm Music Foundation in het Concordia Theater aan de Oude Markt 15 te Enschede een lenteconcert georganiseerd met op het programma werken van Caribische Klassieke componisten uit de 18e en 19e eeuw. Het virtuoze duo, Mariana Hutchinson Siemers (viool) en Maureen Wong (piano) speelden werken van o.a. José White Lafitte (1836-1918) uit Cuba, Joseph Boulogne, le Chevalier de Saint-George (1739-1799), de "Zwarte Mozart" uit Guadeloupe, de "Cubaanse Nederlander" Hubert de Blanck (1856-1932) en Jan Gerard Palm (1831-1906) uit Curaçao.

Zie ook de rubriek activiteiten van onze Stichting met de aankondiging van het concert en een recensie.


Het Prins Bernhard Cultuurfonds Nederlandse Antillen en Aruba heeft dit jaar op haar kerstkaart een deel van de partituur van de wals "Engelenzang" van Jan Gerard Palm afgebeeld. Als toelichtende tekst is toegevoegd: Wals "Engelenzang" van Jan Gerard Palm, dateert van voor 1867.


Op zaterdag 12 december werd in de Fortkerk op Curaçao weer een (herhaald) concert gegeven. Dit concert stond in de kerstsfeer met o.a. "Niño Hesus" van Jacobo Palm en "Wardadornan" van Jacobo de Pool (hij was organist in de St. Annakerk van 1904-1914). Verder diverse composities van o.a. Jan Gerard Palm, Rudolph Palm, Edgar Palm, Jacobo Conrad en Charles Maduro; zie het programma. In het Antilliaans Dagblad van 14 november 2009 is inmiddels een recensie verschenen.


Van de hand van Peter Manuel, hoogleraar muziek aan de Temple University in New York (John Jay College en het Cuny Graduate Center) is een door hem geredigeerd boek “Creolizing contradance in the Caribbean” verschenen. Dit boek bevat interessante bijdragen over de verschijningsvormen van de contradance en de quadrille in Cuba, Puerto Rico, de Dominicaanse republiek, Haïti, de Franse Antillen en de Britse Antillen. In het boek wordt ook een verwijzing gemaakt naar de muziekbundel die bij Broekmans & Van Poppel verscheen met partituren van Jan Gerard Palm. Het boek, dat in juli 2009 uitgegeven is door Temple University Press (ISBN-10: 1592137342 en ISBN-13: 978-1592137343, ook te bestellen via Amazon) bevat ook een CD met 28 composities. Op de CD speelt Beth Robin de danza “Erani ta malu” van Jan Gerard Palm.


In de week van 8 november 2009 verzorgen Jeroen van der Wel (viool) en Bas van Bommel (piano) op uitnodiging van Nic Moller van La Belle Alliance in het Avila Hotel op Curaçao twee concerten met werken van Beethoven, Enescu, Debussy, Tartini en natuurlijk ook Jan Gerard Palm. De concerten vinden plaats op donderdagavond 12 november en op zondagochtend 15 november. Voor het programma en een CV van beide musici alsmede ook een beknopte uitleg over de componisten en de gespeelde werken zie het programmaboekje en de affiche. Naast beide concerten verzorgen de musici speciaal voor de schooljeugd op Curacao ook een concert, dat zal plaatsvinden op vrijdagochtend 13 november in het paleis van de gouverneur. De concerten zijn een initiatief van de Palm Music Foundation.


Op uitnodiging van de Stichting Vrienden van het Centraal Historisch Archief op Curacao zal Joop Halman, voorzitter van de Stichting Palm Music Foundation, op 4 november 2009 in de aula van de Universiteit Nederlandse Antillen (UNA) een lezing houden over de Curacaose musicus en componist Jan Gerard Palm (1831-1906). Jean Jacques Rojer (gitaar) en Pierre Dunker (contrabas) zullen de muziek van Jan Gerard Palm muzikaal inleiden en uitleiden.


In het kader van de Aña di Kultura (Het jaar van de cultuur uitgeroepen door Kas di Kultura), organiseerde het Cultureel Comité Fortkerk op Curaçao een Palmiana in de Fortkerk op zaterdag 3 oktober 2009. De uitvoerende musici Livio Hermans, Jean Jacques Rojer en Johnny Kleinmoedig speelden uitsluitend muziek van de familie Palm; zie het programma. Norbert Hendrikse schreef een recensie.


De Curaçaosche Kunstkring heeft op 19 september 2009 in de Fortkerk een concert georganiseerd met Curacaose muziek door een muziekensemble met een uitgebreid programma. Het Antilliaans Dagblad publiceerde op maandag 21 september 2009 een recensie van het concert.


Op 24 juni 2009 bij het afscheid van de gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia in Den Haag speelde Ola Caribense, o.a. E Mariposa, verder o.a. Abo So en Engelenzang. Het is te zien op: You Tube


In het muziektijdschrift "Akkoord magazine" (nummer 27, juni/juli 2009, bldz. 30-31) staat een recensie over het boek en de muziekbundel van Jan Gerard Palm.


Naar aanleiding van de Poolse vertaling van het boek ‘Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin’ van Jan Brokken, vertrok een gezelschap, onder wie de schrijver en vier Curaçaose pianisten, eind vorig jaar naar Polen. Cineast Alex Alberto maakte er in opdracht van de Fundashon Horizonte Nobo pa nos Muzik een film van. Deze is op 5 mei 2009 vertoond in Teatro Luna Blou op Curaçao.

Inmiddels is ook een recensie van Erich Zielinsky verschenen, alsmede van Verele Ghering in het dagblad Amigoe.


Op vrijdag 27 februari 2009 van 17.00h - 19.00h organiseerde het NMI (Nederlands Muziek Instituut), in samenwerking met het KITLV (Royal Institute of Southeast Asian and Caribbean Studies), Broekmans en Van Poppel (een uitgeverij van bladmuziek) en de Palm Music Foundation, voor de muziekvakpers en voor genodigden, in de aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, een presentatie over het leven en werk van Jan Gerard Palm met een inleiding van mevrouw drs. Margaret Krill. Tijdens deze presentatie met ook een aangeklede borrel, speelde Jeroen van der Wel (viool) en Bas van Bommel (piano) een aantal werken (fantasieën en serenades) van Jan Gerard Palm. Zowel Jeroen van der Wel als Bas van Bommel kunnen gerekend worden tot de meest veelbelovende en talentvolle musici van Nederland. zie ook de brochure en het programmaboekje. De uitvoering is te zien en te horen op YouTube als Deel I en Deel II alsmede Deel III.


In februari is de verkoop van de muziekbundel met de 115 partituren ook op Curacao gestart. Joop Halman was op het eiland aanwezig en bood de gedeputeerde van cultuur een exemplaar van deze unieke muziekbundel aan.


Op 17 januari publiceerde het dagblad Amigoe een tweetal artikelen over de reis naar Polen en een interview met Robert Rojer over zijn concert op 1 november 2008 en de uitgifte van het boek over het leven en werken van Jan Gerard Palm, dat eind januari 2009 ook op Curacao verkrijgbaar zal zijn.


Op 14 januari 2009 heeft Eddy van Loon een orgelconcert in de Fortkerk op Curacao gegeven. Tijdens dit concert fortkerk speelde hij ook een drietal werken van Jan Gerard Palm en wel een Huwelijksmars, een Kerkmars en zijn Organo Solemne.

Eddy van Loon behaalde in 1956 zijn diploma aan het Conservatorium van Amsterdam. De heer van Loon heeft als organist talloze concerten gegeven. Deze concerten vonden plaats in het concertgebouw van Amsterdam en dat van Haarlem en aan het orgel van diverse kerken in Nederland. Ook als koordirigent heeft de heer Van Loon talrijke concerten verzorgd, onder andere met de uitvoering van eigen werk geschreven voor koor, solisten en muzikale begeleiding. In 2006 werd de heer Van Loon gehuldigd voor zijn muzikale prestaties als organist en koordirigent. Hij werd benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau en kreeg bij deze gelegenheid ook de gouden draagspeld van de Nederlands Hervormde kerk uitgereikt. De heer van Loon is nog steeds actief als organist in Valkkoog, Eenigenburg en Schagen.


De gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia, kreeg op vrijdag 12 december een schilderij aangeboden door de Palm Music Foundation. Dit als blijk van waardering voor zijn persoonlijke inzet en die van de medewerkers van het Antillenhuis bij de organisatie van het Jan Gerard (Gerry) Palm concert dat plaatsvond op 1 november in Den Haag.
schilderij Jan Gerard Palm Het concert werd door de Antilliaanse regering aangeboden aan Hare Majesteit Koningin Beatrix ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag. Naast andere gezagdragers in Nederland, woonden onder andere ook de minister president van de Nederlandse Antillen Mevrouw Emily de Jongh-Elhage en de gouverneurs van Aruba en van de Nederlandse Antillen dit concert bij.
Op het schilderij, dat is vervaardigd door Anita Laumann, staat Jan Gerard Palm afgebeeld. Naast Palm, is op het schilderij ook zichtbaar een deel van de partituur van de door hem gecomponeerde danza "El Otrabandista" en het laatste deel van zijn wals "Engelenzang". Op de achtergrond is verder afgebeeld het Flaes en Brünjes orgel van de synagoge op Curaçao, dat dateert van 1866.
De kunstenares heeft voor deze thema's gekozen omdat van Palm bekend was dat hij een echte "Otrabandist" was en de wals Engelenzang de oudst bekende Curaçaose wals is. Deze wals dateert van vóór 1867. Naast kapelmeester van de Stedelijke Schutterij was Jan Gerard Palm gedurende vele jaren organist in de synagoge op Curaçao, in de Fortkerk en in de Vrijmetselaarsloge Igualdad.
groepsfoto Over de grondlegger van de Curaçaose klassieke muziek verscheen onlangs bij KITLV (www.kitlv.nl) het boek: "Jan Gerard Palm, Leven en werk van een muzikale patriarch op Curaçao" van de hand van Halman en Rojer. De S.E.L. Maduro muziekstichting heeft als herinnering aan het 175e geboortejaar van deze Curaçaose componist een cd uitgebracht waarop Robert Rojer dertig composities van Jan Gerard Palm speelt. Verder wordt door Broekmans en Van Poppel (www.broekmans.com ), een muziekbundel met 115 partituren van Jan Gerard Palm uitgebracht.
Op de foto's is zichtbaar het door Anita Laumann vervaardigde schilderij van Jan Gerard Palm en een groepsfoto met de Gevolmachtigde minister Paul Comenencia, Anita Laumann en bestuursleden van de stichting Palm Music Foundation.


Op zaterdag 1 november 2008 speelde Robert A. Rojer een pianorecital met een selectie van de composities die Jan Gerard Palm heeft geschreven voor piano. Het besloten pianorecital vond plaats in het Diligentia Theater, Lange Voorhout 5, 2514 EA Den Haag; aanvang 19.00 uur.

Voorafgaand aan het recital verscheen in De Twentsche Courant een interview met Joop Halman over zijn speurtocht naar de muziek van Jan Gerard Palm dat op 31 oktober 2008 gepubliceerd werd onder de titel De Bach van de Antillen.


De Curaçaose pianisten Wim Statius Muller, Livio Hermans, Johnny Kleinmoedig en Randal Corsen hielden in de week na het pianorecital een aantal concerten in de Poolse steden Warschau en Wroclaw. Aanleiding was de publicatie van de Poolse vertaling van het boek ‘Waarom elf Antillianen knielden voor het graf van Chopin’ van Jan Brokken. Het boek werd gepresenteerd in een boekhandel in Wroclaw, met aansluitend een concertlezing waarbij de pianisten als aanvulling op de lezing van Jan Brokken Curaçaose pianomuziek ten gehore brachten.

Later in de week volgden optredens in Warschau en in het geboortedorp van Chopin als eerbetoon aan de componist. Een groep van ongeveer vijftien kenners en liefhebbers van Curaçaose pianomuziek is vanaf het eiland en vanuit Nederland meegereisd. Een verslag van deze reis werd in het dagblad Amigoe gepubliceerd. Over deze reis is een film gemaakt.

affiche in Polen